Projectweek active design

Beweegplekken

Hello world

21-10-2021 | "Tover 9 sites om tot beweegvriendelijke plekken die meer mensen aanzet tot sporten en bewegen". Dat was ongeveer de vraag waar we 170 studenten en 33 projectteams uit 3 opleidingen van vorige week mee aan de slag hebben gezet. En of het een geslaagde combinatie was!


Studenten van de opleidingen Sport en Bewegen, Toegepaste Architectuur en Lichamelijke Opvoeding zijn in groepjes op zoek gegaan hoe ze van een "grijze" fysieke ruimte een beweegvriendelijke plek kunnen maken die kinderen en volwassenen aanzet tot meer beweging.


9 cases werden geselecteerd:


 • Drie cases omtrent beweegvriendelijke speelplekken i.s.m. middelbare scholen (De Frères, De Maricolen en KA Brugge Centrum),
 • Drie cases omtrent openbaar domein (Kerkebeekpad - Howest Campus Brugge Station, Kids zone - Olympiapark Club Brugge, Wildspeelzone - Katelijnepark Brugge),
 • Drie cases omtrent het masterplan van Sport Vlaanderen Brugge, met de focus op drie exploratoria (Athletics Exploratorium, Wheels Exploratorium, Balls Exploratorium).


De studentengroepen werken - vertrekkende vanuit een eisenpakket vanuit opdrachtgevers en de noden van gebruikers - volgens de principes van design thinking toe naar een fictief ontwerp (maquette, prototype, 3D-plan of render) van hoe die ruimte er zou kunnen uitzien. Hierbij zijn sportstudenten vanuit hun expertise verantwoordelijk voor de invulling van de sites, de studenten Toegepaste Architectuur voor de visualisatie van de plannen. Als apotheose werden de verschillende cases en eindproducten in het bijzijn van de verschillende opdrachtgevers voorgesteld tijdens een afsluitende beurs.


Hier ziet u een impressie van enkele realisaties van de studenten:

  Ball Exploratorium - Masterplan Sport Vlaanderen Brugge

  Speelplaats - De Frères Brugge

  Challenge Track rondom traditionele atletiekpiste - Masterplan Sport Vlaanderen Brugge

  CONTACT

  Nikolaas Van Doninck

  Beleids- en Implementatiemanager SIC