In mei en juni organiseren we verschillende bijscholingssessies. Ze gaan telkens door in de Sportinnovatiecampus (domein Sport Vlaanderen Brugge), van 19h-21h.
8 mei: Maak je eigen mobiele 'exergame fitness'
5 juni: Creëer je eigen digitale zoektochten
11 mei: Pickleball, de nieuwe racketsport hype!
8 juni: Speedgate, de eerste sport gecreëerd door AI (artificiële intelligentie)
15 mei: Gratis of goedkope apps om te gebruiken in een sportles (op school of in de sportclub)
Schrijf je binnenkort in via deze link. De kostprijs voor één workshop is 35 euro.
Thema Exergaming
Maandag 8 mei (19h-21h): Maak je eigen mobiele 'exergame fitness'
Inhoud: Tijdens deze sessie werk je omtrent het principe van ‘GAME JE FIT’. Je gaat aan de slag met verschillende spelelementen en er wordt een leuk exergame (‘exercise’ + ‘gaming’) circuit aangeboden. Je maakt er actief kennis met gratis en betalende mobiele digitale tools, zoals AR sportapps, Nintendo RingFit, Picoo, Oculus VR brillen, Plankpad, MakeyMakey, Blazepods, … Scores bijhouden doen we ook via enkele digitale online leaderboards.
Lesgever: Joktan Willem – docent Howest (Lerarenopleiding +Sport en Bewegen) & verbonden aan Sportinnovatiecampus
Mee te nemen door deelnemers: Sportkledij + opgeladen smartphone met wat ruimte voor nieuwe apps.
Maandag 5 juni: Creëer je eigen digitale zoektochten
Inhoud: Tijdens deze sessie leer je via het laagdrempelig platform ACTIONBOUND digitale zoektochten maken die jouw leerlingen met hun smartphone kunnen wandelen / lopen / fietsen. Je leert een tocht creëren waarin leerlingen – al dan niet in willekeurige volgorde - leren navigeren, leuke opdrachten doen met hun camera en bepaalde quizvragen oplossen. Daarnaast maak je ook kennis met SEPPO, een ander platform om jouw eigen digitale zoektochten te maken.
Lesgever: Joktan Willem – docent Howest (Lerarenopleiding + Sport en Bewegen) & verbonden aan Sportinnovatiecampus
Mee te nemen door deelnemers: Opgeladen laptop + opgeladen smartphone (met app Action Bound geïnstalleerd) + op voorhand registreren op ActionBound (zodat je eigen account hebt – free log-in for personal use)
Thema New Sports
Donderdag 11 mei: Pickleball, de nieuwe racketsport hype!
Inhoud: Pickleball is een relatief nieuwe racketsport en de snelst groeiende sport in Amerika. Het is een combinatie van tennis, pingpongen badminton. Ook hier in België beginnen steeds meer sportievelingen te ‘pickelen'.
In deze sessie leer je de basisslagen en de spelregels van pickleball kennen. Waar je materiaal kan kopen en welk materiaal het beste is qua prijs/kwaliteit. Je leert hoe je best een initiatie-sessie opbouwt en welke voordelen deze sport heeft ten opzichte van andere racketsporten.
Lesgever: Thijs Bouten - docent Howest (Sport en Bewegen) & verbonden aan Sportinnovatiecampus
Donderdag 8 juni: Speedgate, de eerste sport gecreëerd door AI (artificiële intelligentie)
Inhoud: Speedgate is de eerste sport ontwikkeld via Artificiële intelligentie (AI). De sport is een combinatie van verschillende sporten. Het combineert spelregels, vaardigheden en elementen van voetbal, rugby en croquet. In deze sessie leer je in eerste instantie het spel speedgate kennen(spelregels, basisvaardigheden + opbouw). Daarnaast leer je ook anders kijken naar traditionele sporten en verschillende gamification principes toe te passen op andere sporten.
Lesgever: Thijs Bouten - docent Howest (Sport en Bewegen) & verbonden aan Sportinnovatiecampus
Thema Digital Coaching
Maandag 15 mei: Gratis of goedkope apps om te gebruiken in een sportles (op school of in de sportclub)
Inhoud: In deze sessie worden tal van (gratis of goedkope) apps gedemonstreerd die interessant kunnen zijn om te gebruiken in een sportles (op school of in een sportclub). Zowel apps die de organisatie van de sportles kunnen ondersteunen, apps met specifieke beweeg- en/of opwarmingsoefeningen, apps die lopen/wandelen leuker maken, apps rond bewegingsanalyse en video-feedback, laagdrempelige beweeg- en ademhalingsapps (van yoga tot mindfulness), enz.
Lesgever: Charlotte Van Tuyckom - docent Howest (Sport en Bewegen) & verbonden aan Sportinnovatiecampus
Mee te nemen door deelnemers: Smartphone of iPad/tablet met wat vrije ruimte voor installatie van nieuwe apps
Donderdag 25 mei: Maak als personal trainer/coach je eigen digitale tool om workouts in te plannen via no code platformen
Inhoud: Software op maat ontwikkelen is een duur en tijdrovend proces. No-code platformen laten je toe om zelf volledige webapplicaties en mobile apps te ontwikkelen, zonder dat je over 'developer skills' moet beschikken. In deze workshop bouwen we stap voor stap een digitale tool op maat waarbij personal trainers/coaches hun workouts of oefeningen kunnen inplannen voor hun klanten. De klant kan eigen workouts bekijken en feedback geven op de oefeningen die de coach voor die dag heeft ingepland.
We maken hiervoor gebruik van twee no-code platformen: Airtable en Softr. Airtable dient om data op te slaan en te manipuleren. Met Softr bouwen we vervolgens een interface en kunnen we de data visualiseren.
Geen voorkennis vereist!
Lesgever: Tomas Valcke – docent Howest (Sport en Bewegen) & verbonden aan Sportinnovatiecampus; zelfstandig loopcoach
Mee te nemen door deelnemers: Laptop
Thema Active design
Maandag 22 mei: Vital Cities Beweegscan: Meet de beweegvriendelijkheid van jouw stad of gemeente en vind inspiratie om die nog te verbeteren
(uitzonderlijk online sessie!)
Inhoud: Hoe bewegen mensen in mijn stad? Hoe kunnen we onze stad of gemeente in beweging krijgen? Hoe kunnen we bouwen aan een stad of gemeente die beweging faciliteert en waar gezonde keuzes vanzelfsprekend worden? Hoe kan sport en bewegen ingezet worden als krachtig middel? Expertisecentrum Vital Cities, verbonden aan Hogeschool Howest, ontwikkelde een Beweegscan, die specifieke openbare data aan elkaar linkt en je kan helpen om antwoorden te krijgen op deze vragen.
Lesgever: Lore Cuypers - docent Howest (Sport en Bewegen) & verbonden aan Sportinnovatiecampus en Expertisecentrum Vital Cities
Maandag 12 juni: Vanuit kennis en inzichten naar gerichte keuzes en een vernieuwend en gedragen Urban (sport)beleid
Inhoud: We gaan tijdens deze workshop op zoek naar de 'urbancapacity' van een stad of gemeente. We gaan aan de slag met detoekomstdroom voor Urban sports en hoe daar beleidsmatig kan aan bijgedragenworden op korte en lange termijn.
We reiken methodieken aan rond data-analyse, omgevingsanalyse, inzicht in de doelgroep en omgeving, en visievorming.
Lesgever: Lore Cuypers - docent Howest (Sport en Bewegen) & verbonden aan Sportinnovatiecampus en Expertisecentrum Vital Cities