EXR Roeigame

Van studentenproject tot start-up

Hello world

25-06-2021 | Wat als indoor roeitrainingen dankzij VR een extra dimensie kunnen krijgen? Met deze challenge gingen 5 Howest laatstejaarsstudenten Digital Arts & Entertainment twee jaar geleden aan de slag. Ondersteund door de Sportinnovatiecampus en de Vlaamse Roeiliga werkten ze hard aan een eerste prototype. Het resultaat was een unieke game die een roeiergometertraining combineert met een fantastische beleving.


Dankzij de slim aangebrachte trackers is er een perfecte synchronisatie tussen enerzijds de bewegingen die je doet en de beelden die je door je VR-bril ziet anderzijds, waardoor motion sickness voorgoed verleden tijd is. Bovendien kunnen lange saaie indoor trainingen nu een stuk leuker gemaakt worden dankzij gamification. Als speler heb je de keuze tussen een single- of multiplayer modus. In de verschillende spelmodi kies je tussen roeien op virtueel water of het spelen van een mini-game zoals touwtrekken of een platform omhoog heffen. Terwijl in de roeimodus parameters zoals kracht, afstand en tijd in realtime in de game interface worden weergegeven ligt bij het spelen van een mini-game de nadruk eerder op de fun en de beleving in plaats van op de sportieve prestatie.

Dankzij de goede samenwerking tussen Howest en Sport Vlaanderen was het prototype als eerste beschikbaar in de VR Sports Cube op de Sportinnovatiecampus in Brugge waar het gedeeld werd met het grote publiek. De reacties waren lovend waardoor al snel duidelijk werd dat er meer potentieel in deze game zat.


Start-up Salty Lemon zag hier een opportuniteit in en diende samen met de Vlaamse Roeiliga - en onder begeleiding van game-accelerator DAE Studios - een VR sportgame projectaanvraag in bij Sport Vlaanderen. Ze kregen middelen om de game verder door te ontwikkelen en lanceerden ondertussen hun volwaardige EXR game. Salty Lemon heeft met deze game de ambitie om de Zwift binnen het roeien te worden door een interactieve laag toe te voegen aan de anders eerder eentonige work-out. Bovendien ligt de focus op gepersonaliseerde feedback en gedetailleerde trainingsverslagen voor de spelers. Zo kunnen ze hun performance gaan optimaliseren. Meer informatie over de game vind je op www.exrgame.com

Contact

Eefje Battel

Projectmanager innovatie

Onderzoekscoördinator Sport & Bewegen