Sportscube for Active Gaming

Hello world

De eerse exergamehal in Vlaanderen

Howest en Sport Vlaanderen verrichten in de Sportinnovatiecampus pionierswerk op het vlak van ‘exergames’. Exergames zijn interactieve beweeggames die fysieke activiteit (exercise) combineren met het entertainment van videogames (gaming). De nieuwe Sportscube kwam er twee jaar na de opening van de eerste VR Sportscube in Vlaanderen. Het is een nieuwe stap in de toekomstverkenning van Howest en Sport Vlaanderen rond sport, bewegen en interactieve technologie.

De innovatieproeftuin voor interactieve technologie en exergames

Met deze Sportscube willen we in de eerste plaats verkennen in welke mate exergames strategisch ingezet kunnen worden om meer mensen te laten bewegen. De Sportinnovatiecampus wordt zo meer dan ooit een plek waar technologische innovaties voor sport en bewegen ontwikkeld, getest en gedemonstreerd worden. Samen met bedrijven, start-ups en het werkveld zullen studenten en onderzoekers van de technische opleidingen van Howest in de Sportscube zoeken naar nieuwe prototypes en zullen de sport- en mensgerichte opleidingen de toepassingen uittesten bij verschillende doelgroepen. Tegelijk leiden we er professionals op om met deze nieuwe sport- en beweegtrend aan de slag te gaan.

Hello world

Kom bij ons sporten in de toekomst


In de Sportscube wil Sport Vlaanderen exergaming toegankelijk maken voor iedereen. Zo maken alle sportklassen van Sport Vlaanderen Brugge kennis met ‘sport in de toekomst’ en worden er in de Sportscube for Active gaming lessenreeksen, sportkampen en workshops georganiseerd. Ook voor verjaardagsfeestjes, verenigingen en teambuildings wordt een specifiek aanbod op maat uitgewerkt. Ontdek er meer over via de website van Sport Vlaanderen Brugge.

Een impressie

De Sportscube is uitgerust met zowel commerciële games – zoals VR-games, Nintendo Ringfit en Idema Lü – als prototypes die zowel in-house als door externe partners ontwikkeld werden. Zo wordt de EXR-roeigame van de Vlaamse start-up Salty Lemon er getest en ontwikkelde Howest met ‘Endless Runner’ zelf een actieve variant van het bekende Subway surfcomputerspel. 

Maak kennis met Hado, de nieuwste toevoeging aan het innovatieve sport- en beweegaanbod van de Sportscube for Active Gaming in Sport Vlaanderen Brugge.


Sport Vlaanderen en Howest openen een gloednieuwe Hado-arena op de Sportinnovatiecampus in Sport Vlaanderen Brugge. Je kan er vanaf vandaag komen trefballen met behulp van augmented reality (AR). Hado is de nieuwste toevoeging aan het innovatieve sport- en beweegaanbod van de Sportscube for Active Gaming, de eerste exergaming-hal van het land. De opening was het hoogtepunt van de kennis- en beleefdag ‘Augmented reality in de sport’ van Sport Vlaanderen, waar geïnteresseerden uit de sportsector de mogelijke toepassingen van AR in de sport, waaronder ook vijf Vlaamse projecten, konden ontdekken.


Bij AR-technologie worden elementen digitaal toegevoegd aan een live – direct of indirect – beeld van de werkelijkheid. Er bestaan zowel in Vlaanderen als daarbuiten al enkele interessante sport- en beweegtoepassingen met augmented reality, en het potentieel ervan om de sportbeleving te vergroten lijkt eindeloos.


Bekijk de samenvatting van de opening via deze link.


Volg ons op social media