Terugblik op de projectoproep 'Deel je beste idee voor technologie in de sport!' 

Studenten MCT van Howest ontwikkelden prototypes in opdracht van de sportsector

We zijn enkele weken na de oplevering van de prototypes gemaakt door de Multimedia and Creative Technologies (MCT) studenten van Howest, en het is tijd om even terug te blikken op wat ze verwezenlijkt hebben! 

Het begon allemaal met een uitnodiging aan de sportsector en de bedrijfswereld via het online participatieplatform 'Deeljeidee' van Sport Vlaanderen, om hun beste ideeën voor technologie in de sport te delen. Het doel was duidelijk: het vinden van innovatieve manieren om mensen aan het bewegen te krijgen en zo het sport- en beweegaanbod te verruimen. Dit initiatief werd opgestart vanuit onze eigen Sportinnovatiecampus. De enthousiaste samenwerking met de MCT-opleidingshoofden was een mooie basis voor een boeiende samenwerking tussen studenten en opdrachtgevers uit de sportsector. 

Na meer dan tien inzendingen te hebben ontvangen vanuit verschillende hoeken, werden een vijf-tal veelbelovende ideeën geselecteerd.

De studenten kregen na een periode van conceptontwikkeling de kans om zich hier vier weken lang te storten op het bouwen van een echt prototype. Na de eerste twee weken deed men een eerste tussentijdse user-testing van het prototype. Tijdens deze eerste feedbackronde, kregen de opdrachtgevers de mogelijkheid om feedback te geven op de eerste uitwerkingen van de projectideeën. Dit was een cruciaal moment; want op basis van deze inzichten en suggesties, konden studenten hun ideeën verder verfijnen.

We organiseerden een finale demodag in de Sportinnovatiecampus te Brugge, op 29 januari 2024. De opdrachtgevers konden er hun finale prototype bewonderen en evalueren, samen met enkele groepen schoolkinderen uit het Brugse en een delegatie juryleden uit verschillende sectoren. De sfeer was zeer aangenaam, de studenten waren goed voorbereid en ze presenteerden allen hun creaties met trots! 

Enkele van de projectoproepen:

Digitalisering SportKompas (Sportamundi & UGent)

SportKompas is een sportoriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het kiezen van zijn of haar sport. Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van fysieke tests kan elk kind leren welke sport het best bij hem of haar past – waar zijn/haar voorkeuren en fysieke profiel bij aanleunen door een testresultaat af te zetten t.o.v. leeftijdsgenoten. Het ultieme doel is kinderen aan het sporten krijgen en de kansen op succeservaring zo groot mogelijk te maken, waardoor ze de sport leuk vinden en blijven doen. In het Sportkompas worden 14 fysieke tests afgenomen, door een 6-tal testleiders per klas per uur. Via deze oproep wou het Sportkompas enkele van deze testen laten digitaliseren om het aantal testleiders te kunnen beperken, maar de hoge datakwaliteit te behouden. Voor deze oproep ging 1 groep studenten aan de slag. Ze kozen een aantal testen uit om te digitaliseren en dit alles gelinkt aan een online platform dat de data verzamelde.

Meer info over het project kan je hier vinden.

Opvolging Chronische pijnpatienten (Jan Yperman Ziekenhuis)

Binnen het multidisciplinair pijncentrum van het Jan Yperman Ziekenhuis wordt er iedere dag gewerkt aan de begeleiding en behandeling van individuen die chronische pijn ervaren. Een cruciaal aspect dat vaak bij deze patiënten voorkomt, is bewegingsangst, wat resulteert in een aanzienlijke terughoudendheid om te bewegen uit angst voor pijn. Het ziekenhuis streeft ernaar om deze patiënten te stimuleren tot lichamelijke activiteit en wou graag extra motivatie aan de patienten geven, door middel van gegevensmetingen, zoals hun gevoel, spierkracht, bewegingsbereik, en moed/durf, vastgelegd in een applicatie. Het was de bedoeling dat deze meetwaarden de voortgang zouden kunnen registreren en in de loop van de tijd een positieve ontwikkeling kunnen tonen, wat de motivatie en het vertrouwen bij de patiënten op lange termijn kan vergroten. Uiteindelijk gingen 3 groepen aan de slag met deze projectoproep. 

Meer info over het project kan je hier vinden.

Indoor Fietsrace

De opdracht was om een kortstondige intense fietsrace te ontwikkelen voor gebruik op hometrainers of via een sensor op om het even welke indoor fiets. Doel was een leuke korte virtuele competitie waarin twee deelnemers het opnemen tegen elkaar op indoor fietsen zoals Wahoo Kickr bikes.

Het doel is simpel: in 15 seconden de maximale afstand afleggen of de hoogste snelheid/wattage behalen. Het publiek kan op het scherm de live voortgang van beide racers volgen.

Na elke race worden de resultaten automatisch weergegeven in een overzichtelijk leaderboard met de namen van de deelnemers, de afgelegde afstand, de maximale snelheid/wattage en uiteraard ook de winnaar.

Deelnemen is eenvoudig: een paar snelle handelingen volstaan om een nieuwe wedstrijd te starten. De 15-seconden indoor fietsrace is dan ook perfect voor beurzen en evenementen, maar ook andere contexten (bv. woonzorgcentrum) zijn uiteraard mogelijk.

Meer info over het project kan je hier vinden.

Lichtsignaal ijspiste (Sport Vlaanderen Liedekerke)

Sport Vlaanderen Liedekerke is een sportcentrum waar je kan ijsschaatsen. Dit centrum is steeds op zoek naar nieuwe innovaties die ingezet kunnen worden op en naast het ijs. Het idee kwam uit de technologie die wordt gebruikt op de Memorial Van Damme, waar er een bewegend lichtsignaal is rond de atletiekpiste dat exact aangeeft hoe snel een loper zou moeten lopen om op wereldrecordschema te blijven. En dit haas-principe kan ook ingezet worden op het ijs, gericht naar snelschaatsers. De doelstelling was duidelijk: creëer een lichtsignaal dat een bepaald tempo aangeeft voor schaatsers. Daarnaast wou men ook graag dit lichtsignaal kunnen inzetten voor enkele leuke spelvormen op de ijsschaatsbaan. Twee groepen gingen aan de slag met deze oproep. 

Meer info over het project kan je hier vinden.

Er kwamen heel wat positieve reacties en veelbelovende resultaten uit de finale demodag. De prototypes inspireerden de opdrachtgevers en toonden ons allen de meerwaarde ervan voor de sportsector. Hoewel dit allemaal prototypes waren die voorlopig niet doorontwikkeld zullen worden, waren er al enkele opdrachtgevers die aangaven dat ze met het prototype aan de slag zullen gaan. En dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen! 

Wil ook jij graag zien en beleven wat deze studenten gemaakt hebben? We zullen enkele van deze prototypes tonen op de 'Innovation Expo' van de Sportinnovatiecampus. Dit evenement, met focus op innovaties voor de sportsector, gaat tweejaarlijks door. De eerstvolgende 'Innovation Expo' is gepland op 27 februari 2025. Een datum die je nu al in je agenda kunt markeren!

We blijven deze samenwerking koesteren en we kijken nu al uit naar een volgende projectoproep! 

 ***

Blijf je graag op de hoogte van waar we binnen de Sportinnovatiecampus mee bezig zijn? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, of neem contact op indien je een vraag of idee hebt.

Laat ons de toekomst van sport en beweging samen verder vormgeven! 

Volgende
Volgende

Sport Vlaanderen en Howest bezegelen samenwerking met nieuw pickleball-terrein